Dlatego danie to powstało jak tylko borowiki znalazły się w moim koszyku.
Własnoręcznie robione orkiszowe łazanki i borowiki w sosie śmietanowym.
Spróbujcie, zapraszam serdecznie.
Składniki na łazanki:
- 200 g mąki orkiszowej T 2000 - użyłam z "Chleb na zdrowie"
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 2 jaja
Następnie rozwałkowałam ciasto na cienki placek i pokroiłam na nieregularne czworoboki.
Te kawałki z brzegów też pięknie się nadały.
Następnie przesypałam kluski mąką i rozsypałam na blacie aby przeschły na 30 minut.
Co jakiś czas kluski przesypywałam.
Potem w garnku zagotowałam osoloną wodę i ugotowałam w niej kluski, ok. 3 minut od wypłynięcia.
Odcedziałam.
Składniki na sos borowikowy:
- 500 g borowików szlachetnych zwanych prawdziwkami
- 2 cebule czerwone
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanego tymianku
- 50 ml śmietanki 36 %
Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę pokroiłam w pół plasterki a czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.
Gdy się ładnie zeszkliły włożyłam posiekane grzyby i dusiłam najpierw pod przykryciem 5 minut a potem bez też ok. 5 minut dodając w trakcie smażenia tymianek i na koniec śmietankę.
Doprawiłam solą i pieprzem i lekko odparowałam śmietankę.
Na patelnię włożyłam ugotowane łazanki i wymieszałam z sosem śmietanowym.
Chwilę jeszcze pozostawiłam na patelni aby makaron wchłonął jak najwięcej sosu i gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
Do wyrobu makaronu użyłam mąki orkiszowej ze sklepu Chleb na zdrowie
Zajrzyjcie bo warto, dużo bardzo zdrowych produktów.
4 komentarze
lubię każde makarony ! łazanki pycha :)
OdpowiedzUsuńOjej zrobiłam się tak głodna, że zjadłabym 3 takie talerze :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie.Nie jadłem jeszcze makaronu z mąki orkiszowej.Często dodaję ją jak piekę chleb.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńPolecam Ci gorąco bo naprawdę jest pycha :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.