wtorek, 15 października 2013

Łazanki orkiszowe z borowikami w sosie śmietanowym

Borowik szlachetny, najsmaczniejszy ze wszystkich grzybów, przynajmniej dla nas.
Dlatego danie to powstało jak tylko borowiki znalazły się w moim koszyku.
Własnoręcznie robione orkiszowe łazanki i borowiki w sosie śmietanowym.
Spróbujcie, zapraszam serdecznie.

             Składniki na łazanki:
  • 200 g mąki orkiszowej T 2000 - użyłam z "Chleb na zdrowie"
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 2 jaja
Z podanych składników zagniotłam  ciasto makaronowe, odstawiłam pod przykryciem na 5 minut aby odpoczęło.
Następnie rozwałkowałam ciasto na cienki placek i pokroiłam na nieregularne czworoboki.

Te kawałki z brzegów też pięknie się nadały.
Następnie przesypałam kluski mąką i rozsypałam na blacie aby przeschły na 30 minut.
Co jakiś czas kluski przesypywałam.
Potem w garnku zagotowałam osoloną wodę i ugotowałam w niej kluski, ok. 3 minut od wypłynięcia.
Odcedziałam.



                   Składniki na sos borowikowy: 


  • 500 g borowików szlachetnych zwanych prawdziwkami 
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki posiekanego tymianku
  • 50 ml śmietanki 36 %


Grzyby oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę pokroiłam w pół plasterki a czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim czosnek i cebulę.

Gdy się ładnie zeszkliły włożyłam posiekane grzyby i dusiłam najpierw pod przykryciem 5 minut a potem bez też ok. 5 minut dodając w trakcie smażenia tymianek i na koniec śmietankę.
Doprawiłam solą i pieprzem i lekko odparowałam śmietankę.
Na patelnię włożyłam ugotowane łazanki  i wymieszałam z sosem śmietanowym.
Chwilę jeszcze pozostawiłam na patelni aby makaron wchłonął jak najwięcej sosu i gotowe.

Smacznego.
Przepis własny.
Do wyrobu makaronu użyłam mąki orkiszowej ze sklepu Chleb na zdrowie
Zajrzyjcie bo warto, dużo bardzo zdrowych produktów.

4 komentarze

  1. lubię każde makarony ! łazanki pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej zrobiłam się tak głodna, że zjadłabym 3 takie talerze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie.Nie jadłem jeszcze makaronu z mąki orkiszowej.Często dodaję ją jak piekę chleb.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger