Wyszło znakomicie, botwinka jest delikatniejsza i smakuje bardziej wykwintnie.
Popróbujcie sami a nie pożałujecie.
I nie buntować mi się tu że smalec bo to on nadaje tego jedynego i niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwiny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka smalcu
- 1 łyżeczka mąki
- 1/2 szklanki wody
Buraczki wraz z liśćmi obrałam, umyłam i pokroiłam dość drobno.
Następnie na patelni rozgrzałam odrobinę oleju rzepakowego i wrzuciłam buraki.
Podsmażałam 3 minuty bez przykrycia a następnie dusiłam 15 minut pod przykryciem.
Na drugiej patelni rozgrzałam smalec, wsypałam mąkę i zrumieniłam ją a następnie rozprowadziłam wodą ciągle mieszając aby nie porobiły się grudki.
Wlałam zasmażkę do buraków, doprawiłam do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Podałam do pieczeni z szynki.
Pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.