Dostałam do przetestowania torebkę od Royal Brand "Grill o smaku piwa".
Jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzą słód karmelowy, kolendra, gorczyca, kmin, kozieradka, czosnek, kminek oraz aromat piwa.
Mieszanka bardzo aromatyczna i przypadła mi do gustu, a po otwarciu torebki zapachniało mi piwem.
Mięsko z udziałem przyprawy wyszło soczyste i bardzo aromatyczne i choć nie grillowałam tylko piekłam było pyszne.
Mięso piekłam w garnku rzymskim, dzięki czemu jest bardzo soczyste.
Szynka w piwie z garnka rzymskiego.
Jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzą słód karmelowy, kolendra, gorczyca, kmin, kozieradka, czosnek, kminek oraz aromat piwa.
Mieszanka bardzo aromatyczna i przypadła mi do gustu, a po otwarciu torebki zapachniało mi piwem.
Mięsko z udziałem przyprawy wyszło soczyste i bardzo aromatyczne i choć nie grillowałam tylko piekłam było pyszne.
Mięso piekłam w garnku rzymskim, dzięki czemu jest bardzo soczyste.
Szynka w piwie z garnka rzymskiego.
Składniki:
- 1000 g mięsa od szynki
- 2-3 łyżeczki przyprawy grill o smaku piwa Royal Brand
- 50 ml oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
Przygotowanie:
- 2 duże liście kapusty
- pęczek młodej marchewki
- 500 g młodych małych ziemniaków
- 2 gałązki bazylii cytrynowej
- 2 gałązki bazylii cynamonowej
- 2 gałązki bazylii czerwonej
Przygotowanie:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Z oleju i przyprawy o smaku piwa zrobiłam papkę i natarłam nią mięso.
- Odstawiłam do lodówki na noc, mięso powinno się marynować minimum 2-3 godziny.
- Marchewki obrałam zostawiając kawałki natki, ziemniaki dobrze umyłam.
- Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie 20 minut a następnie na dno włożyłam liście kapusty, na liściach umieściłam mięso, które obłożyłam ziemniakami, marchewką i ziołami.
- Wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 60 minut w temperaturze 180 C.
- Tak szybko i tak pysznie.
- Podczas pieczenia pachniało piwem w całym domu.
Smacznego.
Pomysł własny.
5 komentarze
pyszny pomysł, też czasami robię tak szynke:)
OdpowiedzUsuńna pierwszy rzut oka myślałem że jest to kurczak?! a tutaj szynka :) ps. garnek rzymski jest naprawdę przydatny. Jeżeli jeszcze ktoś nie próbował nie wie co stracił.
OdpowiedzUsuńDorotko, muszę ten przepis wypróbować. Jest bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ciekawy przepis, tylko ta bazylia niestety będzie odrzucona, bo jej najzwyczajniej nie lubię. Garnek rzymski mam a nawet dwa - różnej wielkości :), Ponieważ teraz jest jeszcze "zima" więc ziemniaki i marchew nie będą młode. Ela.
OdpowiedzUsuńWażne że będa i zapewniam że będą smaczne.
UsuńZamiast bazylii dodaj inne zioła aby pachniało mięsko
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.