Sałatka jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i bardzo dobra do obiadów czy kanapek.
Polecam, zamknijcie lato w słoiku.
Ogórkowa sałatka z ziołami.
Składniki:
Składniki:
- 2500 g ogórków ze skórką
- 500 g cebuli
- 20 g pieprzu ziołowego
- 2,5 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki cukru
- Ogórki poszatkowałam na tarce, a cebulę pokroiłam w pół plasterki.
- Ogórki wraz z cebulą umieściłam w dużej misce i zasypałam solą i cukrem oraz pieprzem i wlałam do miski ocet i olej.
- Zanurzyłam ręce w ogórkach i dobrze wymieszałam.
- Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na 3 godziny - najlepiej jednak na całą noc, co nie oznacza że po 3 godzinach są złe.
- Po prostu dłużej miękną w słoikach.
- Ogórki po tym czasie przełożyłam do wymytych i wyparzonych słoików, dopełniłam zalewą która powstała podczas jak ogórki się macerowały.
- Zakręciłam słoiki i pasteryzowałam 10 minut.
- Pozostawiłam słoiki w wodzie do ostygnięcia.
- Po tygodniu będą gotowe i przepyszne.
Przepis z annałów rodzinnych.
3 komentarze
kurcze wszyscy przygotowują się do zimy a ja nie ma nawet jednego słoika - na pomoc!!
OdpowiedzUsuńmoja mama zrobila juz wieeelki zapas na zimę ,ja dostarczam jej przepisy ogórki już kiedys robiliśmy tylko zgubiłam przepis wiec wypróbujemy ten...
OdpowiedzUsuńBędzie pyszna sałatka, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.