Sałatka wygląda i smakuje obłędnie więc zachęcam Was do tej wersji sałatki.
W niczym nie przypomina tego bałaganu który czasami jadałam w restauracji.
Sałata chrupiąca, tak samoż grzanki a bekon pachnący i smakowity, do tego jajo na miękko i raj na ziemi.
Zapraszam.
Składniki: ( 2 porcje )
- główka sałaty rzymskiej
- 2 jaja
- 6 cienkich plastrów boczku bądź bekonu
- syrop klonowy
- plastry bagietki
- oliwa z oliwek
- 1 jajo
- 2 fileciki anchois
- 1/2 łyżeczki sosu worcester
- sok z cytryny
- 3/4 szklanki oleju z pestek winogron
- sól
Boczek ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polałam syropem klonowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 C na 15 minut.
Plastry bagietki na grzanki skropiłam oliwą i również wstawiłam na blaszce do piekarnika nagrzanego do 160 C na 10 minut.
Jak boczek i grzanki były w piekarniku zrobiłam sos.
Jajo ubiłam na puszystą pianę, dodałam fileciki anchois a nastepnie sos worcester i sok z cytryny, cały czas miksując.
Można tę czynność robić przy pomocy blendera.
Następnie ciągle miksując dodałam olej z pestek winogron, tak jak na majonez bardzo powoli, cienkim strumieniem aż masa stała się gęsta.
Wtedy wyłączyłam mikser i dodałam sól do smaku oraz wodę rozcieńczając sos do odpowiedniej gęstości.
Sałatę rzymską przekroiłam na połowę, układając na talerzu krojeniem do góry.
Wówczas polewając sałatę sosem dotrze on do wszystkich warstw.
Obok sałaty ułożyłam podpieczony boczek, grzanki i jajo na miękko.
Smaczności.
Smacznego.
Przepis: Donna Hay
3 komentarze
mniam mniam!
OdpowiedzUsuńoo, lubię tę sałatkę, ale zawsze tylko kurczak i kurczak, a tu można inaczej! super :D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, ciekawee jak smakuje :). fajny pomysł z bekonem zamiar kurczaka
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.