Nazbierałam tyle kapeluszy kani, że nie sposób ich wszystkich usmażyć jak schabowe bo to by było zbyt monotonne i dlatego powstało takie danie.
Jak będziecie mieć kapelusze kani to polecam a i bez nich danie wyśmienite.
Składniki:
- 4 duże kapelusze czubajki kani
- 1/2 szklanki mleka
- mąka do panierowania
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 biała papryka
- 1 papryka długa czerwona typu Palermo
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały bakłażan
- 2 garście fasolki szparagowej fioletowej
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1/2 łyżeczki suchego oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
- 3 pomidory
- olej rzepakowy do smażenia
- masło klarowane do smażenia
Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam a następnie usmażyłam na rozgrzanym tłuszczu.
Przełożyłam do garnka z przykrywką aby nie stygły a na patelnię włożyłam umytą, pokrojoną na kawałki fasolkę i podsmażyłam ją.
Potem przełożyłam do garnka.
Na patelnię trafiły wszystkie papryki pokrojone w paski i podsmażyłam je a potem do garnka.
Pozostał do podsmażenia bakłażan, którego pokroiłam w kostkę i smażyłam na bardzo gorącym tłuszczu aby jak najmniej go wchłonął.
Następnie włożyłam go do garnka, warzywa podsmażone zalałam bulionem i gotowałam jakieś 10 minut.
Dodałam zioła, sól, pieprz i pomidory pokrojone w kostkę.
Gotowałam jeszcze jakieś 5 minut.
Mąkę wymieszałam z papryką słodką.
Kapelusze kani umyłam delikatnie i osuszyłam.
Pokroiłam je w grube paski.
Każdy pasek maczałam w mleku a następnie w mieszaninie mąki z papryką.
Od razu smażyłam na rozgrzanym tłuszczu aż nabrały złotej barwy z obu stron.
Ratatuj wyłożyłam na talerze i na wierzchu podałam paski usmażonej kani.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
ja uwielbiam kanie ale takie normalnie przysmazone w panierce ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! U mnie zawsze gościła sama panierowana kania, trzeba będzie to zmienić:)
OdpowiedzUsuńkozafit.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.