Muszę się Wam przyznać że bardzo mi wino posmakowało i będziemy go używać do wielu jeszcze potraw i obiadów.
Moje poprzednie potrawy z Celebro znajdziecie tutaj [ klik ] oraz tutaj [ klik ]
Jeśli natomiast chcielibyście dołączyć do klubu Celebro a zachęcam to zapraszam tutaj [ klik ]
Składniki:
- 4 duże brzoskwinie
- 100 ml wina różowego półsłodkiego Celebro
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
Następnie zalałam brzoskwinie winem Celebro i dusiłam pod przykryciem 5 minut.
Odstawiłam patelnię z ognia.
Zabajone:
- 4 żółtka
- 66 g cukru
- 134 g wina różowego półsłodkiego Celebro
Żółtka wlałam do miski, dodałam cukier i ciągle ubijałam - ja trzepaczką ręczną - do momentu aż żółtka zbielały.
Dalej ciągle ubijałam a miskę postawiłam na garnku z gotującą się wodą.
Dalej energicznie mieszałam wlewając powoli wino i ubijałam aż masa stała się gęsta i puszysta.
Wtedy zdjęłam miskę z garnka i jeszcze chwilę mieszałam.
Do pucharków na dno włożyłam "upite" brzoskwinie, zalałam puszystym zabajone i poukładałam na wierzchu resztę brzoskwiń.
Podałam od razu aby zabajone się nie rozwarstwiło i nie opadło.
Można użyć do deseru innych owoców i tez będzie ok.
Smacznego.
Pomysł własny.
3 komentarze
pyyycha!
OdpowiedzUsuńWyglada baaardzo smakowicie :) Własnie szukalam podobnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do sibie na pyszne polędwiczki z figami :)
No, no świetnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne.
Pozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.