Dziś proponuję Wam paprykę marynowaną z cukinią.
Warzywa w tej zalewie są chrupiące i bardzo dobre.
Zachęcam do zrobienia i tej marynaty.
Marynowana papryka z cukinią.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 2 duże papryki żółte
- 1 duża ale młoda cukinia
- ziarna ziela angielskiego
- liście laurowe
- 2 i 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 100 g cukru
- 10 g soli
Przygotowanie:
- Paprykę umyłam, oczyściłam z ziaren i pokroiłam na kawałki.
- Cukinie umyłam i pokroiłam ze skórką w słupki.
- Dlatego w składnikach napisałam młoda cukinia aby można ją było pokroić ze skórą, jeśli macie już starsze egzemplarze cukinii musicie ją obrać ze skóry bo będzie twarda i niedobra.
- Do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier i sól i zagotowałam.
- Do umytych słoików włożyłam paprykę i słupki cukinii i zalałam zalewą.
- Do każdego słoika włożyłam 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.
- Słoiki zakręciłam i pasteryzowałam 25 minut.
- Po pasteryzacji słoiki zostawiłam w tej samej wodzie do wystygnięcia.
Przepis z kronik rodzinnych.
8 komentarze
ja swoje od razu wyniosłam do piwnicy bo bym wyjadła
OdpowiedzUsuńImpreza się udała?
OdpowiedzUsuńDorotko, czy nie jest zbyt kwaśna zalewa? czy ten przepis masz już wypróbowany?
Pozdrawiam:)
Impreza sie udała a jakże, dziękuje za życzenia.
UsuńZa dużo octu mówisz, nic podobnego, cukier rekompensuje ostrość octu.
FAJNIE ZAKONSERWOWANA PAPRYKA :)
OdpowiedzUsuńcukinia obrodziła więc skorzystam z przepisów podanych przez Ciebie Marycha
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, napisz czy smakowało?
UsuńNa ile słoików jest przepis?
OdpowiedzUsuń4 - 5 słoików poj. 600 ml, zależy jak upchniesz warzywa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.