My uwielbiamy paprykę pod wszelkimi postaciami a ta konserwowa ze słoika jest delikatna, aromatyczna i nadaje się do kanapek, sałatek czy obiadu.
Zachęcam serdecznie do zamknięcia lata w słoiku.
Składniki:
- strąki papryki kolorowej
- cebula biała
- ziarna pieprzu czarnego
- liście laurowe
- ziarna ziela angielskiego
- olej
- ziarna gorczycy białej
- 500 ml octu 10 %
- 2 litry wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Pokrojone warzywa umieściłam w umytych i wyparzonych słoikach.
Do każdego słoika włożyłam 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy i po liściu laurowym.
Na wierzch każdego słoika wlałam łyżeczkę oleju.
Ocet z wodą zagotowałam razem z solą i cukrem i pozostawiłam do lekkiego przestudzenia.
Następnie wlałam zalewę do słoików i pasteryzowałam paprykę przez 8 minut.
Słoiki pozostawiłam w wodzie do wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis z kronik rodzinnych.
4 komentarze
najlepsza do wszelkich zimowych sałat:)
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie cebulka. Nigdy nie dawałam do papryki.
OdpowiedzUsuńW tym roku wypróbuję.
Pozdrawiam:)
Ostatnio polubiłem paprykę więc przepis bardzo na czasie:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę konserwową. Najlepszą jaką jadłem robi moja mama, idealnie pasuje do kanapek :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.