Pewnie tak ale w marketach można je nadal kupić, można też użyć szparagów ze słoika w marynacie.
Galaretka jest przepyszna i warto się trochę pobawić z jej przygotowaniem.
Zachęcam serdecznie.
Składniki:
Warstwa śmietanowa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 200 ml słodkiej śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej Royal Brand
- pieprz z młynka
- sól
- 1 łyżka oliwy
- duży pęczek zielonych szparagów - ok.250 g
- cukier do gotowania szparagów
- 400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
- pieprz
- 2 łyżki żelatyny
- 1 duży wężowy ogórek
Śmietankę podgrzałam i po zdjęciu z ognia dodałam sól, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową Royal Brand.
Następnie dodałam do śmietany rozpuszczoną żelatynę i wszystko dobrze wymieszałam.
Cztery kokilki wysmarowałam oliwą i na dno każdej wylałam śmietanową masę.
Wstawiłam foremki na 30 minut do lodówki.
Szparagi umyłam, usunęłam twarde końcówki i odcięłam czubki długości 8 cm.
Czubki szparagów gotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie przez 5 minut.
Odcedziłam - nie wylewamy wody z gotowania - i włożyłam je do lodowatej wody aby zachamować proces gotowania.
Resztę szparagów i zielony groszek zalałam wodą z gotowania czubków szparagowych i gotowałam 8 minut.
Następnie warzywa odcedziłam i zmiksowałam końcówką blendera.
Ogórka pokroiłam w słupki 8 centymetrowe wraz ze skórką.
Żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie aby napęczniała a potem rozpuściłam ją na gorąco.
Do masy zielonej dodałam resztę żelatyny, sól, pieprz i dobrze wymieszałam.
Pozostawiłam garnek do schłodzenia - ok. 30 minut po czym połowę masy groszkowo-szparagowej włożyłam do kokilek na warstwę śmietany i po bokach powciskałam w masę na zmianę czubki szparagów oraz słupki ogórka zielonego.
Włożyłam do foremek resztę masy zielonej, wyrównałam brzegi, a potem wstawiłam do lodówki na 6 godzin aby dobrze zastygło.
Po schłodzeniu wyjęłam galaretki bez problemu z kokilek bo foremki były wysmarowane oliwą.
Na wierzchu posypałam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego.
Pomysł zaczerpnięty z czerwcowego wydania "Moje Gotowanie"
6 komentarze
Bardzo ciekawy i efektownie wyglądające danie.
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie mogę go zrobić.
Nieszczęsna śmietana.
Czy można coś innego użyć?
Pozdrawiam:)
Popróbuj mleka ze zwiększona ilością żelatyny.
UsuńMleko sojowe lub kokosowe tez się nada.
rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj pyszna,pyszna jak wszystkie Twoje potrawy:)))))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńŚwietne! Szukałem czegoś dla moich gości (osoby uprawiające zawodowo sport). Dziękuję i zabieram się do pracy :).
OdpowiedzUsuńO jak miło, dzieki wielkie i smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.