O Krakowie opowiem Wam niedługo a teraz zapraszam na pyszne danie ze szpinakiem i jajem.
Może być daniem obiadowym, śniadaniowym czy kolacyjnym, zależy ile kto lubi zjeść na jeden posiłek i jaki ma on być treściwy.
Kwiatowa przekąska jest smakowita i sycąca, ja dałam radę tylko jednemu kwiatkowi.
Kwiaty z ciasta francuskiego.
Składniki:
Przygotowanie dania:
Smacznego.
Pomysł własny.
Składniki:
- 4 kokilki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
- 5 jaj
- 100 g szpinaku świeżego
- 1 ząbek czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól morska
- pieprz
- czosnek granulowany
Przygotowanie dania:
- Ciasto francuskie pokroiłam na cztery kwadraty, odcinając bok z płata ciasta ok. 6 cm.
- Kokilki wysmarowałam masłem i do każdej włożyłam kwadrat ciasta, rogi wypuszczając na zewnątrz kokilki.
- Szpinak umyłam i pokroiłam w paski.
- Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim posiekany ząbek czosnku, a potem wrzuciłam pokrojony szpinak i dusiłam aż cały płyn odparował.
- Dodałam na koniec soli i pieprzu i przełożyłam szpinak do kokilek na ciasto francuskie.
- Do każdej foremki na szpinak wbiłam ostrożnie jajo.
- Posypałam każde jajo czosnkiem granulowanym a z pozostawionego paska ciasta powycinałam paseczki i ułożyłam je wkoło jaja.
- Wystające kawałki ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem.
- Piekłam w temperaturze 200 C przez 30 minut aż kwiaty zrobiły się złociste.
Smacznego.
Pomysł własny.
8 komentarze
ale to fajnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWitaj Doroto!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że już jesteś.
Witasz nas cudownymi kwiatami. To pomysł z Krakowa?
czekam na twoją relację.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńLubię ciasto francuskie ale bez szpinaku :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda..lubię takie dania z ciastem francuskim.
OdpowiedzUsuńWygląda bajeczne, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWitaj.Bardzo ciekawy blog.Dzisiaj doszedłem do tych "kwiatuszków".Na prawdę bardzo ciekawe przepisy.Jutro tutaj wrócę.Na wszelki wypadek,żeby zapamiętać taki ciekawy blog dodałem go do swojej listy.Miło tutaj być i oko nacieszyć.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńJak miło Chrisopher, rozgość sie proszę :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.