Teraz natomiast postanowiłam zrobić krem z botwinki i naprawdę polecam, bo wyszedł znakomity.
Część liści zostawiłam nie zmiksowanych do dekoracji.
Natomiast do kremu podałam grzanki z masłem czosnkowym i jest to dobre połączenie.
Zapraszam na krem z botwinki z czosnkowymi grzankami.
Składniki:
- 1 duży pęczek botwinki
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 100 ml śmietanki 30 %
- sok z cytryny
- sól morska
- cukier trzcinowy
- grzanki czosnkowe
Przygotowanie zupy:
- Liście botwiny wraz z buraczkami umyłam i posiekałam.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki.
- Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości.
- Potem dodałam koperek i zagotowałam.
- Zupę zdjęłam z ognia i odłożyłam kilka liści botwiny do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładką masę.
- Zupę ponownie postawiłam na ogniu, dodałam śmietankę, sól, cukier oraz sok z cytryny do smaku i mieszając zagotowałam.
- Zupa gotowa do podania z grzankami.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
uwielbiam taką zupkę!
OdpowiedzUsuńBotwinka <3! Nigdy nie próbowałam z niej zrobić kremu! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńpzdr
kozafit.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.