piątek, 30 sierpnia 2013

Pomidorowy makaron z mieszanymi grzybami w sosie śmietanowym

Moje dzisiejsze danie to druga potrawa do której zastosowałam wino Celebro.
Pierwsze moje doświadczenie z winem znajdziecie tutaj [ klik ].
Tym razem do obiadu użyłam czerwonego, włoskiego, półwytrawnego wina Celebro.
Wino posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.
Idealne do dań z makaronu.
Zapraszam do zapoznania się z ofertą Celebro oraz do zabawy w Klubie Celebro na FB. 
A oto przepis na pyszny makaron domowej roboty i świeżutkie kurki prosto z lasu z mnóstwem ziół.

                     Składniki na ciasto makaronowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszu z pomidorów
  • 1 łyżka oliwy 
Z podanych składników zagniotłam ciasto i przy pomocy maszynki do makaronu zrobiłam cieniutkie wstążeczki.
Makaron powiesiłam na pręcie na 30 minut aby obsechł.
W garnku zagotowałam wodę z solą i gotowałam makaron ok.3 minut od wypłynięcia.
Makaron odcedziłam na sicie.
                          Składniki na sos:
  • 100 g kurek
  • 10 małych pieczarek
  • duża garść posiekanych ziół :bazylia czerwona, zwykła i cytrynowa, estragon, hyzop, rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 biała długa cebula 
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Czosnek i cebulę obrałam, czosnek drobno posiekałam a cebulę pokroiłam w pół plasterki.
Na rozgrzany olej wrzuciłam czosnek i cebulę i chwilę smażyłam.
Kurki umyłam z piasku i osączyłam a pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam na ćwiartki.
Grzyby wrzuciłam na patelnię i smażyłam 5 minut.
Następnie dodałam na patelnię śmietankę oraz sól, pieprz i chilli. 
Gotowałam do momentu aż śmietanka zgęstniała.
Wtedy dodałam posiekane zioła i chwilę jeszcze dusiłam.
Na talerz wyłożyłam pomidorowy makaron i polałam sosem z grzybami.
Do posiłku podałam wino czerwone Celebro.
Niezapomniane wrażenia smakowe, polecam.
Smacznego.
                  Pomysł własny.

7 komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie makarony.Ciekawy przepis. Musze go wykorzystać.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm i pięknie podane . Obserwuję i zapraszam rownież do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a u mnie nawet kurek nie ma więc będę musiał podwędzić od ciebie - :)))) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zioła! Makaron z kurkami - mój nr 1!!!!!!!!

    kozafit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger