Kofty to pikantne kulki mięsne z kuchni Bliskiego Wschodu.
Nadziewane są zwykle na drewniane bądź metalowe szpatułki.
Jeśli będziecie używać drewnianych to należy je wcześniej na godzinę namoczyć w zimnej wodzie aby podczas pieczenia nie spaliły się.
Moje kofty nie są tak jak w oryginale z mięsa jagnięcego tylko z wieprzowego.
Do koft podałam zwyczajne podpłomyki na które przepis znajdziecie tutaj [ klik ].
Zapraszam na pyszne jedzonko.
Kofty z jogurtowym sosem.
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka liści suszonej mięty
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki pasty harissa - tutaj [ klik ]
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 g kwaśnej śmietany 36 %
- 1/8 łyżeczki soli różowej himalajskiej Royal Brand
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 12 świeżych liści mięty
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Smacznego.
Inspiracja:książka "Na ostro"R.Lane i T. Morris
- Na małej patelni podgrzałam kminek i kmin aż uwolniły swój aromat.
- Do miski dodałam mięso zmielone, nasiona z patelni, miętę i sól.
- Następnie dodałam szalotkę startą na tarce, pastę harissa oraz natkę i wymieszałam rękoma na gładką masę.
- Masę podzieliłam na równe części i zwilżonymi i naoliwionymi dłońmi formowałam porcje w kształcie kiełbasek.
- Kiełbaski przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
- Śmietanę połączyłam z jogurtem, dodałam sól i pieprz cayenne, czosnek przeciśnięty przez praskę, chilli oraz posiekaną miętę.
- Wymieszałam i schłodziłam w lodówce.
- Kofty nadziałam na drewniane szpatułki, wcześniej namoczone i mocno docisnęłam do patyczków.
- Patelnie grillową rozgrzałam i grillowałam na niej kofty przez 8-10 minut na złocistobrązowy kolor.
- Podałam z sosem jogurtowym i podpłomykami.
- Najlepiej do dania podać również sałatkę z zielonych warzyw.
Smacznego.
Inspiracja:książka "Na ostro"R.Lane i T. Morris
1 komentarze
Ekstra! Już bym jadła !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.