W niektórych lasach już się pojawiają albo można kupić u zaprzyjaźnionej pani na ryneczku a będziecie pałaszować pyszne pierogi.
Pierogi z farszem grzybowym.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- szczypta soli
- Z podanych składników wyrobić ciasto, najpierw widelcem aby się nie poparzyć a następnie rękoma.
- Ciasto ma być gładkie i lśniące.
- Następnie należy ciasto cienko rozwałkować - 2-3 mm grubości.
Składniki na farsz:
- 200 g świeżych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
- Grzyby umyć i pokroić w kostkę lub małe kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim grzyby ok. 8 minut, dodać przyprawę.
- Pozostawić do przestudzenia.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki i nakładać na nie po łyżce grzybów.
- Zalepić brzegi dość mocno aby nie rozkleiły się w gotowaniu.
- Zalepiamy jak kto umie, można przycisnąć brzegi widelcem, można zrobić falbankę albo szczypanki, nieważne.
- Brzegi muszą być dobrze zalepione ot i wszystko.
- Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia 3 minuty.
8 komentarze
A u nas jeszcze grzybów nie ma, za sucho :(
OdpowiedzUsuńLubię Twoje przepisy na pierogi. Na pewno przetestuje i ten...hmm tylko na kim*spogląda na rodziców * fachowe te Twoje pierogi ale może kiedyś też mi się uda zrobić tak samo ladne(i smaczne)
OdpowiedzUsuńWidzę że już jesteś:)))bardzo się cieszę:)))pierogi uwielbia cała moja rodzina,więc posłusznie kleję:))))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCo jest?! czy to oznacza że u ciebie są już grzyby?
OdpowiedzUsuńEcheś, są już.
UsuńNiewiele bo sucho ale można coś już z nich upichcić :-)
u mnie ani widu ani słychu :( a ja tak uwielbiam zbierać grzyby i oczywiście pierogi :)
UsuńRobiłam pierogi - wyszły REWELACJA !!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że smakowały.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.