Ja swoje pierwsze piekłam jak kwitły bzy stąd i na zdjęciach bez lilak a teraz tylko delektujemy się smakiem.
Składniki na ciasto: ( tortownica 26 cm )
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajo
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 500 g rabarbaru
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą a następnie umieszczamy w lodówce na 60 minut.
Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki ok. 3 cm.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rabarbar ok. 5 minut.
Dodajemy cukier i dalej smażymy aż woda odparuje.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na okrągły placek tak aby wylepić dno i boki - do 2 cm tortownicy, wysmarowanej masłem.
Na cieście układamy przestudzony rabarbar.
Ze składników na kruszonkę zarabiamy sypką kruszonkę i zasypujemy rabarbar.
Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 35 - 40 minut.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł własny.
2 komentarze
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta z owocami, a z rabarbarem musi być przepyszne. Może się skuszę i zrobię niedługo.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.