Zróbcie sobie na domowe śniadanie a uwierzycie w moje słowa.
Zapraszam na pyszna chałkę.
Składniki:
- 335 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 105 ml mleka
- szczypta soli
- 42 ml oleju
- 1 małe jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- mak niebieski do posypania
- jajo do smarowania
Podgrzewamy mleko tak aby było ciepłe ale nie gorące.
Dodajemy do niego 2 łyżki mąki, cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.
W jednej misce mieszamy jajo z żółtkiem i olejem.
W drugiej misce mieszamy mąkę z solą.
Do miski z mąka dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz zawartość miski z jajami.
Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto musi podwoić swoja objętość.
Wtedy wykładamy je na blat posypany mąką, dzielimy na trzy równe kawałki i wałkujemy z każdego długi wałek.
Wałki splatamy w warkocz.
Spleciona chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Chałkę smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy makiem.
Odstawiamy ponownie do wyrosnięcia.
Pieczemy ok. 20 minut w 190 C.
Smacznego.
Pomysł na chałkę tutaj [ klik ]
3 komentarze
rewelacja, bardzo lubię chałkę:)
OdpowiedzUsuńdomowa chałka z mlekiem :) pyszności !
OdpowiedzUsuńWygląda tak że aż chce sie zjeść. Nigdy nie odważyłam się upiec chałki.. ale ten przepis zdecydowanie mnie zachęcił:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.