Twarzą akcji "Wino do posiłku" jest znany Wam zapewne i lubiany Włoch Paolo Cozza.
Celebro to wino, które powstało, by towarzyszyć posiłkom.
Dobrze dobrane do potrawy podnosi jej walory smakowe i pozwala w pełni korzystać z rozkoszy podniebienia.
Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie oraz dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie.
Skosztuj Celebro i zapisz się do Klubu Celebro tutaj [ klik ]
Odkorkuj wyobraźnię.
Do pierwszej potrawy którą zrobiłam wykorzystując wino Celebro wybrałam ser.
Już dawno miałam ochotę zrobić ser zapiekany z winem czerwonym, nęciła mnie ta potrawa i oto jak dostałam wino Celebro, nadszedł odpowiedni czas.
Zapraszam na przepyszny camembert zapiekany z czosnkiem i argentyńskim winem Celebro oraz pysznymi chrupiącymi bagietkami.
I choć czerwone półwytrawne wino argentyńskie Celebro rekomendowane jest głównie do dań mięsnych w tym przypadku zaskakująco dobrze zgrało się z delikatnym serem.
Składniki na ser zapiekany:
- 2 krążki sera camembert
- ok. 100 ml wina czerwonego półwytrawnego argentyńskiego Celebro
- 2 ząbki czosnku
Czosnek umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą na 1 minutę.
Odcedzić, zalać zimną wodą, znowu odcedzić i odstawić.
Każdy krążek sera umieścić w odpowiedniej foremce, u mnie były to kokilki.
Idealnie rozmiarami pasowały do sera.
W górnej skórce zrobić cztery nieduże nacięcia i wcisnąć w nie kawałki czosnku.
Następnie ser zalewamy winem tak aby był cały przykryty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut.
Pilnujemy aby ser nam nie wykipiał.
Dzień wcześniej zabieramy się za bagietki aby rano można było je upiec.
Składniki na bagietki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka drożdży suchych
- 1 i 1/3 szklanki chłodnej wody
- oliwa do smarowania
Następnie dodać chłodnej wody, zamieszać tak aby składniki się połączyły a następnie przykryć ściereczką i zostawić na 12-14 godzin.
Dlatego najlepiej ciasto zrobić wieczorem a rano piec.
Po upływie 12 godzin podsypujemy ciasto mąką i składamy brzegi do środka a następnie przewracamy łączeniem do dołu i zostawiamy ponownie na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Potem wykładamy ciasto na blat i dzielimy na 8 części.
Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i każdy kawałek ciasta rozciągając w palcach na kształt bagietki układamy na blaszce.
Każdą bagietkę smarujemy po wierzchu oliwą.
Czekamy jakieś 15 minut aż ciasto odpocznie i pieczemy 20-25 minut aż ładnie się zarumienią w temperaturze 200 C.
Zapieczony z winem ser podajemy w naczyniach w których się zapiekał a do nabierania podajemy bagietki.
Danie to jest rozkoszą dla podniebienia i polecam serdecznie.
Do dania lampka wina nie zaszkodzi a tylko jeszcze bardziej podniesie jego walory smakowe.
Smacznego.
4 komentarze
Istna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńajaja, mam ochotkę na takiego camemberta i bagietki... mniam!
OdpowiedzUsuńCamembert, wino i bagietka - uwielbiam na 100%
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych!
kozafit.blogspot.com
Ciekawy przepis. Nie jadłam camemberta zapiekanego z winem...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.