piątek, 2 sierpnia 2013

Burgery ze szpinakiem i prawdziwkami

Ależ to jest pyszne danie.
Wygląda znakomicie, jest zdrowszą wersją słynnych burgerów z sieciówek, smakuje wybornie.
No to co? robicie?
Zapraszam.

                  Składniki:
  • 10 suszonych prawdziwków
  • 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 150 g szpinaku świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • do smażenia oliwa + masło klarowane
  • ser żółty cheddar z zieloną i czerwoną papryką

                   Do mięsa potrzeba:
  • 1 jajo
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Z mięsa mielonego, bułki tartej, jaja, posiekanej dymki oraz przypraw wyrobić jednolitą masę z której uformować dwa burgery.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy burgery z obu stron aby nabrały złocistej barwy.
Szpinak myjemy, suszymy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej posiekany czosnek a następnie szpinak, tak długo aż liście zmiękną i odparuje woda.
Solimy i posypujemy pieprzem.
Prawdziwki suszone moczymy w zimniej wodzie ok. 2 godzin a następnie w tej samej wodzie z solą gotujemy 10 minut do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w psaeczki.
W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw burgery, na nich układamy usmażony szpinak a na szpinaku ugotowane prawdziwki.
Całość przykrywamy plastrami ostrego sera cheddar.
Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Dodajemy ulubioną sałatkę lub surówkę i obiad gotowy.
Smacznego.
               Przepis i pomysł własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger