Wygląda znakomicie, jest zdrowszą wersją słynnych burgerów z sieciówek, smakuje wybornie.
No to co? robicie?
Zapraszam.
Składniki:
- 10 suszonych prawdziwków
- 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 150 g szpinaku świeżego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- do smażenia oliwa + masło klarowane
- ser żółty cheddar z zieloną i czerwoną papryką
Do mięsa potrzeba:
- 1 jajo
- 1 dymka ze szczypiorem
- 1 łyżka sosu worcester
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy burgery z obu stron aby nabrały złocistej barwy.
Szpinak myjemy, suszymy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i smażymy na niej posiekany czosnek a następnie szpinak, tak długo aż liście zmiękną i odparuje woda.
Solimy i posypujemy pieprzem.
Prawdziwki suszone moczymy w zimniej wodzie ok. 2 godzin a następnie w tej samej wodzie z solą gotujemy 10 minut do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w psaeczki.
W naczyniu żaroodpornym układamy najpierw burgery, na nich układamy usmażony szpinak a na szpinaku ugotowane prawdziwki.
Całość przykrywamy plastrami ostrego sera cheddar.
Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Dodajemy ulubioną sałatkę lub surówkę i obiad gotowy.
Smacznego.
Przepis i pomysł własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.