Przepis kuchni francuskiej.
Polecam serdecznie.
Zupa serowo - grzybowa.
Składniki:
Przepis kuchni francuskiej.
- 1500 ml bulionu grzybowego
- ok. 80 g - 4 trójkąty sera topionego borowikowego
- 100 g żółtego sera greckiego
- 80 g sera typu camembert z przerostem niebieskiej pleśni
- 1 cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- oliwa
- masło klarowane
- kromki chleba na grzanki - trzy wystarczą
- sól morska
- pieprz czarny
- chili w proszku
- zioła prowansalskie
- kurkuma
- szczypiorek
- parmezan tarty do dekoracji
Przygotowanie zupy:
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła klarowanego.
- Podlewamy winem i pozwalamy aby wino odparowało.
- Wlewamy teraz do garnka z cebulą bulion grzybowy i pokrojone drobno serki topione borowikowe oraz ser żółty grecki pokrojony w kostkę.
- Mieszamy i pozwalamy aby sery się rozpuściły a zupa zagotowała.
- Zaprawiamy wówczas zupę śmietanką.
- Doprawiamy zupę solą, pieprzem, chili w proszku, kurkumą - szczyptą dla koloru - oraz ziołami prowansalskimi.
- Jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy po to aby zupa przestygła, a sery ją lekko zagęściły.
- Kromki chleba kroimy w grubą kostkę i na 2 łyżkach oliwy smażymy dodając sól, pieprz, chilli w proszku oraz zioła prowansalskie.
- Grzanki obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
- Zupę podajemy posypaną parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz z grzankami ziołowymi.
- Do zupy wkładamy również kawałki sera camembert z przerostem niebieskiej pleśni.
Przepis kuchni francuskiej.
3 komentarze
wygląda świetnie, połączenie moich ulubionych zup serowej i pieczarkowej:)
OdpowiedzUsuńSkad ten przepis? Nie ma grzybow tylko serki?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie napisano jest bulion grzybowy esencjonalny z grzybów jakie lubisz a serki grzybowe są do zagęszczenia zupy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.