Jest bardzo pożywny a ponieważ bób to jedno z moich ulubionych warzyw objadłam się do pęknięcia.
A jak Wy lubicie jadać bób? na sucho? ze skórką czy bez?
Zapraszam na pyszny krem.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 5 - 6 małych ziemniaków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały por
- 3 liście selera bulwiastego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- ok. 80 ml jogurtu naturalnego
- groszek ptysiowy
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Bób - około 1000 g gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
- Po ugotowaniu bób odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania.
- Bób obieramy tak aby było ok. 3 szklanek po obraniu i trochę do dekoracji.
- Warzywa czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wodę z gotowania bobu zagotowujemy i wkładamy warzywa, gotujemy 5 minut.
- Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz.
- Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Dodajemy podgotowane warzywa i smażymy jakieś 5 minut.
- Zalewamy ponownie bulionem z gotowania warzyw i gotujemy do miękkości.
- Następnie do warzyw wkładamy obrany bób i natkę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy na jednolity krem.
- Dodajemy na koniec jogurt i mieszamy.
- Podajemy z odłożonym bobem i groszkiem ptysiowym.
Pomysł własny.
3 komentarze
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńlubie bardzo bób ale taki ugotowany do jedzenia. Zreguly jem bez skorki chyba ze jest miekka ;)
OdpowiedzUsuńMój M. i córka nie przepadają za bobem - ja wręcz przeciwnie - uwielbiam. Najpyszniejszy ugotowany, ze skórką i szklanką chłodnego mleka... Pychota. Już mam smak ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.