środa, 10 lipca 2013

Syrop ze stokrotek

Ponieważ kwiatki uwielbiamy jeść, fotografować to i syrop będzie akurat.
Nawet nie wiedziałam że stokrotki tyle dobra niosą w swoim wątłym ciałku.
Stokrotki zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, saponiny, garbniki, kwasy, sole mineralne, witaminy.
Stokrotki mają przede wszystkim działanie moczopędne, odtruwające, zapobiegają powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, regulują przemianę materii, obniżają ciśnienie krwi, regulują wypróżnienia i cykl miesiączkowy.
Surowcem zielarskim jest cała roślina z liśćmi lub sam kwiat - koszyczek stokrotki. 
Można go suszyć w temp. do 40 stopni C, a potem robić napar: 2 łyżki kwiatów lub ziela zalać 1 szklanką wrzątku; parzyć pod przykryciem 20 minut, przecedzić. 
Pić 3 - 4 razy dziennie po pół szklanki, niemowlęta - 1 - 2 łyżeczki płynu 3 - 4 razy w ciągu doby.
Ja zapraszam na pyszny syrop.
Ma piękny kremowo-różowy kolor i pachnie cudnie.


Składniki:
  • 2 szklanki całych kwiatów stokrotek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
  • Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy sok z połowy cytryny i wrzucamy całe kwiatki stokrotek.
  • Gotujemy ok. 5 minut i pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, można na noc.
  • Rano przecedzamy stokrotki przez sito, odciskamy i syrop przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy lub zużywamy do wody czy deserów na bieżąco.
Smacznego.
Przepis i informacje o właściwościach stokrotek z "Maja w ogrodzie" - tutaj [ klik ]

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger