Same zalety, jedzmy więc rosół na zdrowie.
Tym razem moja wersja rosołu z kaczki, który wspomógł mnie w ostatniej chorobie i postawił na nogi.
Zapraszam bo jest pyszny.
Składniki:
Przygotowanie:
- 2 skrzydła z kaczki
- żołądek, wątróbka, serce z kaczki
- szyja z kaczki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek bulwy selera
- nieduży por
- kawałek korzenia chrzanu - tak 2cm
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3 ziarnka pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka jałowca
- sól
- szczypta cukru
- 1500 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 100 g makaronu chińskiego chow mein
- natka pietruszki
- Całe mięso z kaczki dobrze umyć, wyskubać "pypcie" i zalać zimną wodą na minimum 2 godziny.
- Wodę zmieniać 2-3 razy.
- Teraz poszłam na łatwiznę bo użyłam do gotowania szybkowaru.
- Można metodą tradycyjną gotować najpierw mięso ze szczyptą cukru a potem warzywa ale jak ktoś posiada szybkowar to będzie to droga na skróty w dobrej wierze, będzie po prostu szybciej.
- Mięso po wymoczeniu, warzywa, czosnek, ziarnka, opaloną nad ogniem cebulę, oprócz makaronu i natki wkładamy do szybkowaru, zalewamy wodą, zamykamy i po osiągnięciu przez szybkowar najwyższej mocy gotujemy 20 minut.
- Makaron gotujemy zalewając wodą wrzącą i zostawiając pod przykryciem 5 minut.
- Odcedzamy i gotowe.
- Natkę siekamy do przybrania.
- Po otworzeniu szybkowaru usuwamy warzywa, marchewkę kroimy na plastry aby była na każdy talerz.
- Mięso wyjmujemy i jak ktoś lubi zajadamy albo wykorzystamy do pasztecików np.
- Rosół należy przecedzić przez gazę i gotowy jest do spożycia.
- Doprawiamy ewentualnie solą do smaku.
- Podajemy z makaronem, marchewką i dużą ilością natki pietruszki.
Pomysł własny.
2 komentarze
Naprawdę wypasiony ten rosołek! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rosół z kaczki - jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.