środa, 3 lipca 2013

Razowy chleb z kurkumą

Aromatyczny chleb z kurkuma pasuje do kanapek i do dań gulaszowych. 
Zapraszam serdecznie na pięknej barwy chleb z kurkumą.

                  Składniki:
  • 500 g mąki pszennej razowej 2000
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 500 ml letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
Oba rodzaje mąki, sól, cukier i kurkumę wymieszać należy w misce.
Drożdże należy rozpuścić w letniej wodzie.
Połączyć z mąką.
Mieszać składniki ok. 2 minut.
Następnie odstawić pod przykryciem na 20 minut. 
Blachę - dużą keksówkę - wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
Ciasto ponakłuwać nożem nie mieszając i przełożyć do formy.
Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika chleb należy spryskać wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 C i obniżyć temperaturę do 200 C i piec przez 35 minut.
Po upieczeniu zostawić w piekarniku na 5 minut po czym wyjąć z formy i studzić na kratce.
 Smacznego.
                 Pomysł zaczerpnięty z [ klik ]

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger