Są puszyste, mięciutkie i bardzo smakowite a do tego z sosem jagodowym.
Trzeba korzystać z owoców sezonowych bo są tak krótko, za krótko.
Właśnie wczoraj dostałam miskę porzeczek białych i czerwonych ale o nich niebawem a dziś placuszki.
Placuszki na deser.
Składniki:
Przepis własny.
- 250 g sera twarogowego tłustego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jaja
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki jagód
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie placków:
- Ser rozgnieść widelcem i dodać do niego jaja, rozmieszać.
- Dodać cukier i cukier waniliowy oraz jogurt, wymieszać i dodawać po trochu mąkę, mieszając.
- Po dodaniu całej mąki dodać sodę i wymieszać.
- Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
- Po usmażeniu osączyć na ręczniku kuchennym.
- 2 łyżki jagód odłożyć a resztę rozgnieść z cukrem i połączyć ze śmietaną, wymieszać.
- Placki podajemy polane sosem i posypane jagodami.
Przepis własny.
5 komentarze
Ale to smakowicie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja. Zastanawiam się czy można użyć serka takiego kubełkowego jak na sernik? Jak myślisz? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę że można ale będzie trzeba dodać dużo więcej mąki gdyż serek z kubełka jest dużo bardziej mokry.
UsuńJak dopracujesz składniki będzie ok.:-)
Jak to cudownie wygląda !!! :)
OdpowiedzUsuńto jest to!
OdpowiedzUsuńzapraszam na sałatkę!
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.