czwartek, 18 lipca 2013

Płatki róży w cukrze, smak dzieciństwa

Sezon różany w pełni więc czemu nie przypomnieć sobie jak to niegdyś bywało.
Czy ktoś z mamą, babcią ucierał w makutrze płatki różane z cukrem ?
Czy pamiętacie ten anielski zapach?
Ja pamiętam i stąd zabawa w jego odnalezienie.
Zapraszam serdecznie na cukrową konfiturę z płatków róży dzikiej albo cukrowej.

                    Składniki:
  • 6 szklanek płatków róży dość ciasno ułożonych
  • 1 szklanka cukru - może być trzcinowy
  • 50 ml wody
  • 50 ml wódki białej
  • ok. 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Płatki zbieramy w letni słoneczny dzień.
Płatki płuczemy lekko mgiełką prysznicową - nie myjemy - jeśli zebrane z dala od ruchu miejskiego to nawet nie płuczemy.
Mają wtedy silniejszy aromat.
Wszystkie składniki konfitury wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę, pachnącą i w pięknym kolorze.
Masę różaną przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.
Po ostygnięciu konfitura ma konsystencje galaretki.
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów, deserów, herbaty.
Smacznego.
          Pomysł na konfiturę Kazika [ klik ]

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger