Czy ktoś z mamą, babcią ucierał w makutrze płatki różane z cukrem ?
Czy pamiętacie ten anielski zapach?
Ja pamiętam i stąd zabawa w jego odnalezienie.
Zapraszam serdecznie na cukrową konfiturę z płatków róży dzikiej albo cukrowej.
Składniki:
- 6 szklanek płatków róży dość ciasno ułożonych
- 1 szklanka cukru - może być trzcinowy
- 50 ml wody
- 50 ml wódki białej
- ok. 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Płatki zbieramy w letni słoneczny dzień.
Płatki płuczemy lekko mgiełką prysznicową - nie myjemy - jeśli zebrane z dala od ruchu miejskiego to nawet nie płuczemy.
Mają wtedy silniejszy aromat.
Wszystkie składniki konfitury wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę, pachnącą i w pięknym kolorze.
Masę różaną przekładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.
Po ostygnięciu konfitura ma konsystencje galaretki.
Konfitura jest doskonałym dodatkiem do ciast, tortów, deserów, herbaty.
Smacznego.
Pomysł na konfiturę Kazika [ klik ]
2 komentarze
woow :O
OdpowiedzUsuńzapraszam na burgera!
świetny kolor:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.