Wam też polecam bo to zdrowe i pyszne warzywo. polecam także pyszne nugetsy z selera, a są tutaj [ klik ]
Pasztet jest aromatyczny, wilgotny i mogę go jeść ot tak bez dodatków.
Zachęcam do pieczenia.
Składniki:
- 2 nieduże bulwy selera
- 4 jaja
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 2 duże cebule
- 200 g masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- puszka oliwek z anchois
- zmielone migdały do posypania
Cebulę i seler po obraniu ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę i seler ok. 5 minut.
Odstawiamy do przestudzenia a w tym czasie ubijamy białka jaj na sztywno wcześniej oddzielone od żółtek.
Do przestudzonej masy z selerem dodajemy żółtka oraz otręby i sól, pieprz a także gałkę muszkatołową świeżo starta najlepiej.
Wszystko razem mieszamy i na końcu dodajemy piane ubita z białek.
Mieszamy delikatnie jeszcze raz.
Keksówkę natłuszczamy i wysypujemy otrębami.
Połowę masy dodajemy do formy a na niej układamy osączone z zalewy oliwki.
Na oliwkach wykładamy drugą część masy z selera lekko dociskając i na wierzchu posypujemy zmielonymi migdałami.
Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego.
Przepis powstał za namową koleżanek.
Polub MMCz na Fb [ klik ]
7 komentarze
jeszcze bez mięsnych pasztetów nie robiłam :) ale ten wygląda smacznie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Czas zacząć :-)
Usuńwygląda ciekawie jeszcze nie jadłam warzywnych pasztetów:)
OdpowiedzUsuńnigdy bym nie pomyślała, że ty le można zrobić z selera! kojarzył mi się tylko z tym krojonym w słoiczku, czasami go dodawałam do sałatek. no albo we włoszczyźnie, ale żeby pasztet? przyznam, że srednio pzrepadam za oliwkami, ale mój M. uwielbia, więc chyba sie złamię i w weekend przyrządzę te dobroci :> a ty powinnaś zgłosić ten przepis do tego konkursu https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122 jest zdrowy i oryginalny, myślę, że ludzie to docenią
OdpowiedzUsuńDziękuje, zajrze tam :-)
UsuńZrobiłam u siebie. Jest bardzo smaczny. Dziękuję za przepis i zapraszam do zobaczenia u mnie na stronie http://mopswkuchni.net/2015/12/17/pasztet-z-selera-z-orzechami-wloskimi-i-oliwkami/
OdpowiedzUsuńAniu upiekł Ci się wspaniale, fajnie że skorzystałaś z przepisu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.