wtorek, 2 lipca 2013

Kurczak orientalny

Aromatyczny kurczak na swój własny sposób chiński, pyszny i niepowtarzalny.
Zapraszam, mieszajcie i zajadajcie.


             Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • mały słoiczek pomidorów suszonych z zalewy
  • 40 ml wina białego - ok. 4 łyżek
  • 20 ml syropu cukrowego - ok. 2 łyżek -przepis  jest tutaj [ klik ]
  • 10 ml octu ryżowego - ok 1 łyżki
  • 10 ml sosu sojowego - ok. 1 łyżki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • olej do smażenia
  • różyczki brokuła
  • ogórek zielony
  • liście sałaty rzymskiej mini

            Mieszanka orientalna:
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wszystkie składniki mieszanki wymieszać w misce.
Każdy filet przekroić na połowę z grubości a następnie obtoczyć w mieszance przypraw.
Cebulę pokroić w piórka, pomidory na ósemki a suszone pomidory w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasz filet z kurczaka po 2 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni.
Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, potem pomidory zwykłe i suszone.
Następnie na patelnię dodajemy ocet ryżowy i odparowujemy go.
Rozgniatamy wówczas łyżką cząstki pomidorów aby wycisnąć sok z nich.
Dodajemy sos sojowy i wino białe a także resztę przypraw z miski wsypujemy na patelnię.
Dodajemy syrop cukrowy, resztę przypraw, mieszamy  i wkładamy na patelnię nasze podsmażone filety z kurczaka.
Dusimy pod przykryciem ok. 3-5 minut.
Różyczki brokuła gotujemy na "chrupko" a ogórka kroimy w słupki.
Ogórka skrapiamy octem ryżowym i posypujemy czarną solą cypryjską.
Nasze filety z kurczaka układamy na liściach sałaty rzymskiej mini, polewamy sosem i zajadamy.

Smacznego.
             Pomysł Michel Moran

4 komentarze

  1. A właśnie przeglądałam przepisy na kurczaka po chińsku i nabrałam ochoty na taki orientalny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm uwielbiam takiego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo ciekawy przepis, jako że lubię pichcić niebawem go wypróbuję.

    pozdrawiam i zapraszam

    http://smuglerold.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger