Słodycz bezy rekompensuje kwaśność porzeczek.
Do wypieku użyłam porzeczek białych i czerwonych.
Zapraszam serdecznie.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g masła
- 1 jajo
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- 5 białek z jaj
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- niepełna szklanka cukru
- 500 g porzeczek białych i czerwonych
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajo i zagnieść ciasto.
Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Z 2/3 ciasta rozwałkować placek wielkości tortownicy czyli 20 cm.
Z reszty ciasta zrobić wałek i wylepić boki tortownicy.
Ciasto ponakłuwać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać ocet a następnie dodawać po trochu cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Do masy bezowej włożyć umyte i osączone porzeczki.
Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Temperaturę nastawiamy na 140 stopni i suszymy naszą bezę przez ok.1,5 godziny lub do momentu aż piana zbrązowieje.
Po upieczeniu ciasto schłodzić a następnie włożyć na 2 godziny do lodówki.
Smacznego.
Przepis własny.
2 komentarze
Robię bardzo podobne ciasto i zdecydowanie jest to moje ulubione ze wszystkich. A do tego mam z nim bardzo miłe wspomnienia, bo mama zawsze przygotowywała mi je na imieniny :) szkoda tylko, że ma tyle kalorii ;)
OdpowiedzUsuńNie tak bardzo dużo bo ok. 200 kalorii porcja, a ile witaminy C tutaj jest, Mozna sie skusić :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.