Polecam letnie i szybkie danie.
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- 5 jaj
- 5 pieczarek
- 2 duże ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
Szpinak umyć i osuszyć a potem pokroić w paski.
Pieczarki pokroić w plastry a czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim czosnek a następnie wrzucić pieczarki i chwilę smażyć aż zmiękną.
Następnie na patelnię wrzucić szpinak i smażyć aż liście zwiędną.
Wtedy solimy i sypiemy pieprz.
Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na patelni robiąc w niej 5 wgłębień w które ostrożnie wbić jaja.
Jaja solimy i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy do momentu aż jaja będą miały konsystencję jaką lubimy.
Smacznego.
Pomysł własny.
5 komentarze
Jesteś moim blogowym Guru przepisowym :) Uwielbiam jajka sadzone...uwielbiam szpinak :) Ja mam niestety tylko mrożony, ale i tak spróbuję jutro na śniadanie upichcić to danie :)
OdpowiedzUsuńJak miło , dziękuję.
UsuńNo i jak wyszło?
Wyszło super :) Nawet z takim mrożonym...oj teraz będę takie jaja jeść częściej :) A jakie to sycące.
UsuńSycące i pyszne, ciesze się że smakowalo :-)
UsuńDziękuje pięknie i juz zaglądam :-)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.