1.Pasztet z selera z oliwkami [ klik ]
2.Sakiewki naleśnikowe z serkiem i szpinakiem [ klik ]
Teraz proponuję bardzo soczystego, aromatycznego indyka Cajunów, potrawę kuchni meksykańskiej.
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- filet z indyka ok. 1000 g
- 2 cytryny
- ulubione warzywa do podania
- W miseczce mieszamy olej, sok z cytryny, oregano, tymianek, paprykę, czosnek w proszku, pieprz cayenne, pieprz czarny , sól oraz kminek.
- Filet z indyka kroimy na mniejsze kawałki i każdy obtaczamy w mieszance przypraw.
- Odstawiamy na 30 minut.
- Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy indyka przez 5-10 minut do miękkości obracając mięso co jakiś czas.
- W międzyczasie przekrawamy cytryny na połowy i smażymy na małej patelni aż sczernieją na dole ok. 2 minut.
- Podajemy indyka z ulubionymi warzywami i smażonymi cytrynami.
Przepis z książki "Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris
2 komentarze
ciekawy pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis! Nie widziałam nigdy smażonej cytryny w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego nowego bloga o tematyce kosmetycznej http://kosmetyczkamyszki.blogspot.com
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.