Zapraszam serdecznie wszystkich wielbicieli zup - kremów.
Hiszpańska zupa krem z groszku.
- 800 g zielonego groszku najlepiej mrożonego
- 3 duże cebule
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny
- groszek ptysiowy
- natka lub kolendra do dekoracji
- olej rzepakowy do podsmażenia
- Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Podgrzewamy bulion i gotujemy w nim groszek a następnie gdy groszek zmięknie ok. 5 minut dodajemy podsmażoną cebulę i gotujemy ok. 3 minut.
- Następnie zupę miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.
- Na talerz wlewamy zupę i dekorujemy jogurtem czosnkowym, dodajemy groszek ptysiowy oraz posiekaną natkę pietruszki.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
3 komentarze
świetna:) dzisiaj miałam na obiad krem z groszku:)
OdpowiedzUsuńpychotka, mam ochote na groszeek
OdpowiedzUsuńCześć Dorotko!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że u mnie zagościłaś.
Uwielbiamy zupę ze świeżego, oczywiście swojego zielonego groszku.
To prawdziwa pychotka!
Przesyłam pozdrowienia:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.