Placek jest bardzo aromatyczny i delikatny.
Pamiętajcie aby podczas przekładania na druga stronę przełożyć go najpierw na talerz a potem ponownie na patelnię, inaczej placek może się rozpaść taki jest delikatny.
Zapraszam, popróbujcie.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 30 g suszonych borowików lub podgrzybków
- masło do smażenia
- olej olej do smażenia
- gałka muszkatołowa do smaku - szczypta
- pieprz czarny mielony - do smaku
- sól morska - do smaku
- ser długodojrzewający do posypania np. pecorino
Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin.
Gotujemy 10 minut aby były miękkie a następnie odcedzamy i kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy grzyby aż będą rumiane.
Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Przyprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do ziemniaków dodajemy grzyby i wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła i wykładamy masę ziemniaczaną.
Smażymy ok. 4-5 minut a następnie przekładamy placek tak jak pisałam wcześniej, czyli na talerz i dopiero na druga stronę.
Smażymy na drugiej stronie do momentu aż zrobi się na bokach placka skorupka.
Po upieczeniu posypujemy serem pecorino lub parmezanem.
Smacznego.
Inspiracja Michel Moran
4 komentarze
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńoj to musi byc dobre
OdpowiedzUsuńoj to musi byc dobre
OdpowiedzUsuńAwesome things here. I am very satisfied to peer your post.
OdpowiedzUsuńThank you so much and I'm taking a look forward to
touch you. Will you please drop me a mail?
my blog lasertest
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.