poniedziałek, 1 lipca 2013

Francuski chleb Saveur

Jakiś czas temu dostałam maila od pana który otworzył dwa sklepy internetowe z prośbą o ewentualne nawiązanie współpracy.
Pierwszy sklep "Chleb na zdrowie" [ klik ]
Drugi sklep"Wypiekacz" [ klik ]
Po owocnej rozmowie dostałam do testowania mieszanki chlebowe, mąki oraz ziarna a także mieszankę na wypiek pizzy.

Paczka dostarczona do testowania bez zobowiązań z mojej strony a jak będę uważała że mieszanki są ok i zechcę opisać na blogu to  zrobię to.
I wiecie co ? ja już po pierwszym wypieku jestem zadowolona i polecam Wam serdecznie mieszanki chlebowe od pana  Adama ze sklepu Chleb na zdrowie.
Mieszanki mają w składzie same mąki, ziarna, słody, drożdże ale nie mają żadnych ulepszaczy, E- coś tam czy GMO więc na starcie już duży plus.
Jak wykorzystam więcej mieszanek i mąki to napiszę jak się sprawują a dziś opiszę Wam zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszanki do wypieku francuskiego chleba Saveur jak piekłam ów chleb krok po kroku.
Na etykiecie każdej mieszanki jest instrukcja użycia mieszanki przy wypieku w piekarniku i wypieku w wypiekaczu.
Mieszanka to kompletny zestaw składników na wypiek 500 g bochenka.
Chleb wypiekł się na rumiano z chrupiącą skórką oraz miękkim i puszystym środkiem.
W skład mieszanki w/w wchodzi: mąka pszenna 500, naturalny suszony kwas pszeniczny, sól, drożdże instant.
Mieszanka taka jaką każdy z nas by zrobił znając skład wagowy i jak widać nie ma nic poza tym.
Zapraszam na pyszny chleb.

 Składniki:
  • mieszanka chleba francuskiego Saveur
  • woda 
  • forma do wypieku
 W opakowaniu są dwie torebki.
Do miski wlej wodę - 330 g o temperaturze 18 C.
Do wody dodaj zawartość obu torebek i mieszaj przez 20 minut - proces ten nazwano mieszanie.
Po 20 minutach mieszania odstaw ciasto do lodówki pod przykryciem na 4 godziny - proces ten nazwano leżakowanie.
Po 4 godzinach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy - ja włożyłam do tortownicy 20 cm. średnicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość i trwa to 60 do 120 minut w zależności od temperatury pomieszczenia i proces ten nazwano garowanie.

Po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 C i natychmiast spryskaj od góry chleb ciepłą wodą przez 5 sekund a proces ten nazwano zaparowanie i wypiekaj w tej temperaturze przez 3 minuty a następnie zmniejsz temperaturę do 180 C i wypiekaj dalej przez 30 minut czyli razem 33 minuty i proces ten nazwano wypiek.
Tak piekłam ja w piekarniku a jeśli ktoś ma wypiekacz do chleba to też ma szczegółową instrukcję.
Nie ma więc możliwości aby coś poszło nie tak.
Zachęcam więc zajrzyjcie do sklepu a może wybierzecie coś dla siebie i upieczecie swój pierwszy w życiu chleb.
Mieszanki obecnie są w promocyjnych cenach więc tym bardziej warto.
Smacznego.

8 komentarze

  1. fajny chlebek wyszedł z tego proszku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest proszek tylko mieszanka mąki, kwasu pszenicznego, soli i drożdży a to jednak różnica .

      Usuń
  2. Ja upiekłam z tej firmy chleb drwala, wyszedł naprawdę pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nono, jadłabym!

    www.cookplease.blogspot.com zapraszam na podsumowanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. To co na razie piszesz brzmi zachęcająco. Pośledzę kolejne testy tych mieszanek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieczenie takiego chlebka to chyba dość skomplikowana sprawa. Ale na pewno jest wart pracy! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario zapewniam Cie że to nic skomplikowanego.
      Fajna zabawa jak patrzysz że chleb rosnie a potem się rumieni :-)

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger