Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jaja
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodajemy wówczas przesiane obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao.
Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia dużej keksówki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C.
Masa kawowa:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki kawy inka
- 1 łyżeczka cukru pudru
Kawę i żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody.
Ciągle miksując dodajemy kawę z żelatyną do śmietanki.
Mieszamy i wykładamy na ostudzony biszkopt.
Wkładamy do lodówki do stężenia.
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- czekolada gorzka do posypania
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę śmietankową wylewamy na kawową i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na wierzchu posypujemy starta gorzką czekoladą.
Smacznego.
Inspiracja stąd [ klik ]
3 komentarze
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpyszne, takie latte :)
OdpowiedzUsuńAle ciacho, jest w nim wszystko co lubię, pycha!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.