środa, 31 lipca 2013

Chleb z automatu na zaczynie jedniodniowym

Puszysty, biały chleb dla wszystkich którzy mają automat do pieczenia chleba.
Zachęcam wszystkich do pieczenia.
Można oczywiście upiec go także tradycyjnie ale ten przepis to jedyny jaki znalazłam na chleb z automatu na zaczynie.

                    Zaczyn:
  • 150 ml ciepłej wody
  • 5 g drożdży
  • niepełna szklanka mąki pszennej t 550
Drożdże łączymy z wodą w pojemniku z maszyny do pieczenia i mieszamy do połączenia składników - w maszynie program 10.
Następnie nakrywamy pojemnik ściereczką i zostawiamy na 12-15 godzin.
                 Chleb właściwy:
  • cały zaczyn
  • 300 ml letniej wody
  • 4 szklanki mąki t 550
  • 2 płaskie łyżeczki soli w jednym rogu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru w drugim rogu
  • 1 łyżeczka oleju w trzecim rogu
  • 1 łyżka ugotowanych i roztartych ziemniaków w czwartym rogu
Tak jak napisałam w składzie tak dodaję do pojemnika z zaczynem.
Na koniec włączam program nr 3 do chleba pełnoziarnistego i nastawiam na średnia skórkę i na duży chlebek.
Potem czekamy aż maszyna się wyłączy.
U mnie chleb tak urósł że prawie "wyszedł"
 z maszyny.

Smacznego.
               Przepis pochodzi stąd [ klik ]

1 komentarze

  1. pysznie wygląda, właśnie tez się przymierzam do kupna opiekacza:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger