wtorek, 23 lipca 2013

Chleb pieczony na liściach chrzanu

Pachnący chleb w każdym domu mile widziany, prawda.
Liści chrzanu Ci u nas dostatek bo rosną prawie na każdym  trawniku czy rowie więc z tym problemu nie będzie.
Można tez urwać u zaprzyjaźnionych sąsiadów w ogródku.
Ja urwałam liście na łące, zielone i pachnące.
Zapraszam na pyszny chleb który dzięki liściom chrzanu  jest bardziej wilgotny i nie kruszy się, jest pyszny.
                   Zaczyn:
  • 75 g zakwasu żytniego
  • 75 g mąki orkiszowej razowej t 2000
  • 100 ml wody letniej
 Wymieszać składniki na zaczyn w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
                  Chleb właściwy:
  • 350 g mąki pszennej razowej t 2000
  • 350 g mąki orkiszowej razowej t 2000
  • 140 g mąki żytniej razowej t 2000
  • 1 czubata łyżka soli
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 450 ml letniej wody
  • cały zaczyn
  • liście chrzanu
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy wodę, sól, siemię lniane oraz wszystkie trzy mąki.
Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie.
Z ciasta należy uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej oliwą.
Następnie miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyjąć na blat wysypany mąką, wyrobić ponownie i ponownie włożyć do miski na 2 godziny.
Po tym czasie uformować z ciasta dwa bochenki i pozostawić na wysypanym mąka blacie do wyrośnięcia pod przykryciem przez 2-3 godziny.
Dwie formy keksowe wyłożyć liśćmi chrzanu i ułożyć na nich wyrośnięty chleb.
Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia jakieś 30 minut w formach.
Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego.
     Przepis z książki "Domowy wypiek chleba' Małgorzaty Puzio.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger