Nadaje się do kanapek na słono i słodko.
Bardzo ciekawy składnikowo, polecam.
Upieczecie?
Składniki:
- 210 g mąki kukurydzianej
- 1400 g mąki pszennej razowej t 2000
- 50 g drożdży
- 350 ml mleka
- 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 puszka kukurydzy
- 600 ml wody
- 1 czubata łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Mleko i wodę wlać do garnka i podgrzać do letniej temperatury.
Dodać drożdże i mieszać najlepiej trzepaczką dopóki sie nie rozpuszczą.
Następnie do garnka dodać oliwę, cukier, sól,kukurydzę i całość wymieszać.
Dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, co najmniej 5 minut.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Następnie wyrobić ciasto na stolnicy, uformować dwa bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek nasmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni w dolnej części piekarnika.
Chlebek po upieczeniu studzimy na kratkach.
Smacznego.
Przepis z książki "Domowy wypiek chleba" Małgorzaty Puzio.
2 komentarze
chlebuś wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, bardzo lubię domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.