poniedziałek, 8 lipca 2013

Chleb kukurydziany

Pyszny, miękki, lekko słodkawy od ziaren kukurydzy.
Nadaje się do kanapek na słono i słodko.
Bardzo ciekawy składnikowo, polecam.
Upieczecie?


                  Składniki:
  • 210 g mąki kukurydzianej
  • 1400 g mąki pszennej razowej t 2000
  • 50 g drożdży
  • 350 ml mleka
  • 150 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 600 ml wody
  • 1 czubata łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki soli 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Mleko i wodę wlać do garnka i podgrzać do letniej temperatury.
Dodać drożdże i mieszać najlepiej trzepaczką dopóki sie nie rozpuszczą.
Następnie do garnka dodać oliwę, cukier, sól,kukurydzę i całość wymieszać.
Dodawać stopniowo mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, co najmniej 5 minut.
Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Następnie wyrobić ciasto na stolnicy, uformować dwa bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek nasmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni w dolnej części piekarnika.
Chlebek po upieczeniu studzimy na kratkach.

Smacznego.
Przepis z książki "Domowy wypiek chleba" Małgorzaty Puzio.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger