Pyszny, wielki, aromatyczny pieróg.
Jakby ktoś jeszcze nie posiadł tej wiedzy to cytuję za Wikipedią:
Calzone - potrawa kuchni włoskiej.
Jest to rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga.
No to zaczynamy.
Składniki ciasta: ( na dwa duże pierogi )
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych - użyłam z "Chleb na zdrowie"[ klik ]
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 300 ml letniej wody
Następnie do wody z drożdżami dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto, najpierw w misce a jak składniki się połączą wykładamy je na podsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie, sprężyste i miękkie ciasto.
Ciasto należy oprószyć mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut aby odpoczęło.
Na farsz:
- 500 g pieczarek
- 300 g szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże pomidory
- 2 kule mozzarelli
- 50 g masła
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
Zdejmujemy szpinak z patelni a na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej pokrojone w plastry pieczarki.
Jak lekko się zrumienią dodajemy posiekany czosnek i tymianek a następnie masło, sól i pieprz.
Smażymy wszystko jeszcze chwilę.
Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dusimy do momentu aż płyn odparuje.
Dodajemy szpinak i mieszamy.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto które odpoczywało teraz dzielimy na połowę i każdą rozwałkowujemy na placek ok. 30 cm średnicy i grubości 5 mm.
Na każdym placku na środku układamy porcje farszu, posypujemy pokrojoną mozzarellą i składamy na połowę.
Sklejamy starannie brzegi aby farsz podczas pieczenia nie wyleciał.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze pierogi.
Pieczemy w maksymalnie gorącym piekarniku na najwyższej półce ok. 15 minut.
Pierogi powinny się zrumienić.
Pyszne włoskie danie.
Smacznego.
Pomysł na ciasto Jamie Oliver
Pomysł calzone od Eintopf [ klik ]
10 komentarze
Uwielbiam calzone, wygląda smakowicie :) !
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten przepis :) Jest mój ulubiony szpinak, są pieczarki :) Super! Ciekawe czy jakby dodać drobno pokrojonego kurczaka to byłoby dobre :)
OdpowiedzUsuńOddałabym na Ciebie głos w każdym konkursie za te wspaniałe przepisy, ale nie posiadam facebooka.
Kombinacje wskazane :-)
UsuńDzięki Justyno za chęci:-)
UsuńKawał pieroga! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPycha:) Ja bym dodała jeszcze oleju, do pizzy zawsze dodaję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię calzone z różnymi farszami. Ja do ciasta dodaję jeszcze olej ( z oryginalnego przepisu włoskiego z Sycylii)
OdpowiedzUsuńteż często robię calzone:) bardzo go lubię:)
OdpowiedzUsuńDzięki za super przepis! Właśnie takiego czegoś szukałem :) W farszu nie podobają mi się tylko grzyby, ale to dlatego, że ja ich nie jem :P Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi trochę podobne do tego, co można dostać w pizzeriach. Już parę zawaliłem i potem kończyło się na telefonie do Dominium, które ma lokal kilka ulic od mojego domu :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieje Maćku że wszystko będzie ok a Dominium zarobi na kimś innym.
UsuńMysle że nie może się nie udać. Powodzenia.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.