Pyszna, pachnąca, chrupiąca tarta truskawkowa z konfiturą z białej czekolady z kwiatami bzu lilaka.
Zachęcam do zrobienia.
Tarta z konfiturą z białej czekolady.
- 250 g mąki pszennej T 650
- 1 żółtko
- 75 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie ciasta:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim formę do tarty.
- Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia na który wysypać fasolę i piec spód w temperaturze 190 C przez 20 minut.
- Po upieczeniu zdjąć papier z fasolą i wystudzić spód.
Dodatkowo potrzeba:
- 500 g truskawek
- 2 małe słoiczki konfitury z białej czekolady z kwiatami bzu lilaka - przepis znajdziesz tutaj [ klik]
- 2 serki homogenizowane naturalne po 150 g każdy
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie tarty:
- Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na plastry.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia.
- Konfiturę należy wymieszać z serkami naturalnymi.
- Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuścić i przestudzoną wylać na spód.
- W masę serową należy powciskać talarki truskawek.
- Wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową wstawić do lodówki w tym samym czasie.
- Jak masa czekoladowa zastygnie a galaretka zacznie się zbrylać zalać truskawki galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Najlepiej na całą noc.
Przepis własny.
5 komentarze
Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://makebakingeasier.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTruskaweczki są teraz najsmaczniejsze więc możemy poszaleć:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpyszniutka!!!! a u mnie torty, torty, torty ostatnio non stop, bo ciągle są okazje ku temu...oczywiście każdy z truskawkami
OdpowiedzUsuńajajja :)
OdpowiedzUsuńmniam!! <3<3
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.