Powiem Wam tylko że jest pyszny a dla tych co nie piekli jeszcze to muszą teraz to zrobić, także dla tych co wolą wypieki drożdżowe od chlebów na zakwasie.
Ten chleb jest dla Was , dla każdego, dla Ciebie, Ciebie i Ciebie też, zabieramy się za pieczenie i przystępujemy do konkursu który zaraz się kończy a jest tutaj [klik].
Składniki: ( 2 bochenki 26 x 12 keksówki )
- 1 kg mąki pszennej 450
- 100 g otrębów pszennych
- 100 g drożdży
- 1 litr ciepłej wody
- ok.1-2 łyżek ziół świeżych albo suszonych: oregano, bazylia, tymianek
- 1 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- garść ziaren słonecznika
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, zioła, ziarna słonecznika, sól i cukier.
Mieszamy i wkruszamy drożdże a następnie wlewamy ciepłą wodę.
Wyrabiamy ciasto, jest lejące, które wkładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką od razu i odstawiamy do wyrośnięcia.
W ciepłym miejscu trwa to 30 minut do godziny.
Pieczemy w temperaturze 190 C jeśli w dwóch foremkach to 45 minut a jeśli w jednej to 60 minut.
Studzimy chlebki na kratkach.
Smacznego.
Przepis własny.
6 komentarze
najlepsze domowe chlebki ;)pozdrawiam, Kasia ;)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrośniety chlebek:)
OdpowiedzUsuńZauwazylam blad- nie pisze sie otrebow pszennych ale otrąb,taki drobiazg. Konstancja-od przepisu na syrop z babki bez wodki;)
OdpowiedzUsuńKonstancjo jak się komuś zwraca uwagę to trzeba najpierw sprawdzić poprawność swojej wersji.
UsuńObie formy są poprawne i otrąb i otrębów.
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?szukaj=otr%EAby&kat=18
mi to za kazdym razem takie mokrawe wychodzilo ;/
OdpowiedzUsuńTo albo za krótko piekłaś, warto sprawdzić patyczkiem bo piekarniki są różne albo nie wyjęłaś zaraz po upieczeniu z formy i zaparowało. Chleb zaraz po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy i studzimy na kratkach.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.