Serniki to moje hobby, ten wymyśliłam tak szybko że nie nadążałam spisywać składników.
Ponieważ użyłam tu pierwszy raz tortownicy silikonowej, wyjmując z pieca uważałam natomiast potem jak włożyłam już do lodówki forma się lekko przycisnęła i powstało serducho.
Na przyszłość trzeba bardziej uważać na silikonowe formy aby nie zniekształcić ciasta.
Zapraszam jednak na pyszny sernik mocno truskawkowy.
- 250 g mąki pszennej T 650
- 1 żółtko
- 70 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie spodu:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy dno tortownicy - moja miała 28 cm średnicy - nie schładzamy.
- 900 g sera homogenizowanego naturalnego
- 6 jaj
- 250 ml śmietanki 30 %
- 3/4 szklanki cukru drobnego
- 400 g musu z truskawek
- 1 budyń śmietankowy - 60 g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie masy serowej:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem na sztywną pianę.
- Ubić śmietankę na sztywną pianę.
- Truskawki obrać i zmiksować na mus.
- Żółtka ubić na puszystą masę i dodać budyń i mąkę ziemniaczaną.
- Do masy żółtkowej dodajemy ser, miksujemy a następnie mus z truskawek.
- Po wymieszaniu dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy łyżką a na końcu pianę ubitą z białek.
- Mieszamy delikatnie i wylewamy masę serową na przygotowany spód.
- Pieczemy 90 minut w temperaturze 170 C.
- Po upieczeniu zostawiamy sernik 30 minut w piekarniku wyłączonym i lekko uchylonym.
- 1/2 szklanki wody
- 600 g truskawek + kilka do dekoracji
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie galaretki:
- Truskawki zmiksować na mus, dodać wodę, cukier i zagotować.
- Dodajemy wtedy żelatynę i mieszamy aby się rozpuściła.
- Jak sernik przestygnie wylewamy chłodną galaretkę na środek sernika, mnie zrobiło się efektowne wgłębienie w sam raz na galaretkę.
- Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i wkładamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przepis mojego autorstwa.
5 komentarze
Bardzo serdecznie zapraszamy na naszego bloga :)
OdpowiedzUsuńhttp://modnystyl2013.blogspot.com/
Każdego dnia nowe wpisy! Dużo ciekawych artykułów!
Nasz blog dotyczy zdrowia, medycyny, żywienia, porad, mody, stylu, ciekawostek i wielu innych.
Po lewej stronie znajduje się wtyczka społecznościowa gdzie można nas w szybki sposób polubić :)
Redakcja ModnyStyl2013.
Witaj!Zrobiłam wg.Twojego przepisu syrop z babki lancetowatej.Z kwiatów bzu zrobiłam także syrop i winko jest w trakcie .mam jednak watpliwość co do wina gdyż jest mętnego koloru póki co.nie wiem czy sie nie zepsuło?
OdpowiedzUsuńCo myslisz?
Pozdrowionka ciepłe-aga
Wina z kwiatów jeszcze nigdy nie robiłam więc moge tylko gdybać. Mysle jednak że poczekaj jeszcze na rozwój wypadków. Niektóre wina sa mętne a potem się je po prostu klaruje.
UsuńMam własnie taka nadzieję że wybuzuje najpierw.Miłego dnia-aga
UsuńTakie serducho prezentuje się uroczo :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.