środa, 26 czerwca 2013

Sernik kajmakowy z żurawiną

Ponieważ serniki to moje ulubione ciasto więc czy na zimno czy na ciepło lubię je piec i przygotowywać.
Dodaję, ujmuję składniki i nowy sernik jest zagadką którą teraz z Wami się dzielę.
Sernik jest wcale nie taki słodki jak brzmi, jest wilgotny, aromatyczny, wart polecenia.
Zapraszam na sernik kajmakowy z żurawiną.


Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki startego na tarce pieczywa razowego suchego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki stopionego masła
Przygotowanie ciasta:
  • W misce mieszamy starte pieczywo, cynamon, roztopione masło i cukier puder.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy nasza masą z chleba.
  • Dociskamy i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Masa serowa:
  • 750 g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki śmietany 36 %
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej posypka Royal Brand
  • 1/4 szklanki soku cytrynowego
  • szczypta soli
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1 szklanka żurawiny
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie masy serowej:
  • Ser ucieramy z cukrem dodając po jednym jajku.
  • W osobnym naczyniu ubić śmietanę a następnie wymieszać ją z utartym serem.
  • Dodać do masy masę kajmakową i delikatnie wymieszać a na końcu dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz pastę waniliową i sól.
  • Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
  • Masę serową wykładamy na spód razowy i pieczemy 70 minut w temperaturze 160 C.
  • Następnie należy wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
  • W środku sernika powstanie charakterystyczne wgłębienie.
  • Po całkowitym wystudzeniu posypujemy sernik cukrem pudrem.
  • Powidła lekko podgrzewamy w garnku i smarujemy środek sernika a na powidła wysypujemy gęsto żurawinę.
  • Sernik wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego.
Przepis własny

3 komentarze

  1. ale pyszności:) bardzo lubię takie aksamitne w smaku serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik!
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. www.anielskieprzysmaki.pl-jaka pycha,mam słabość do żurawiny.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger