Niektórzy powiedzą że to deser z dzieciństwa i jest to prawda.
Ryż gotowałam w wodzie a nie w mleku i dzięki temu jest lżejszy i mniej kaloryczny.
Popróbujcie sami.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu
- 2 szklanki wody
- 4-5 dużych jabłek
- 5 łyżki cukru malinowego Royal Brand
- sok z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 5 białek
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 minut.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z 2 łyżkami cukru malinowego Royal Brand.
Przestudzony ryż mieszamy z 2 żółtkami i 1 łyżką cukru malinowego.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a na koniec dodać 2 łyżki cukru malinowego.
Formę -dużą keksówkę, rozpinaną,widać na zdjęciu - smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i na dno wykładamy ryż.
Dociskamy łyżką ryż na który wykładamy nasze starte jabłka.
Na wierzchu układamy ubitą pianę z białek.
Zapiekamy 30 minut w temperaturze 160 C albo do momentu gdy piana lekko się zrumieni.
Smacznego.
2 komentarze
smaki dzieciństwa - uwielbiam! :) u Ciebie dodatkowo jeszcze tak pysznie podane :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
u mnie jest jeszcze obowiązkowo cynamon:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.