Konkurs trwa do 06.07 więc macie jeszcze trochę czasu.
Znajdziecie go tutaj [klik]
A dziś zapraszam na pyszne włoskie pierożki - ravioli ze szpinakiem i ricottą.
- 350 g mąki
- 3 duże jaja
- sól
- mąka do podsypania
Trwa to około 10 minut.
Ja wrzucam wszystko do maszyny do pieczenia chleba na wyrabianie ciasta - u mnie program 10 i po 4 minutach mam gładkie ciasto.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wałkujemy na cienki placek.
Składniki na farsz:
- 400 g szpinaku świeżego
- 250 g sera ricotta
- 80 g sera typu parmezan - ja dałam mój dojrzały koryciński - przepis tutaj [klik]
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- 100 ml śmietanki
- 20 g masła
- 4 łyżki sera typu parmezan - użyłam dojrzały koryciński
Podlewamy wodą i mieszając gotujemy ok. 3 minut.
Potem go odcedzamy, odciskamy i siekamy.
Posiekany szpinak łączymy z roztartą ricottą oraz solą i gałką muszkatołową.
Na koniec dodajemy jajka i starty ser, mieszamy.
Na rozwałkowanym cieście - na jednej połowie układamy w równych odstępach farsz wielkości orzecha włoskiego, nakrywamy drugą połowa rozwałkowanego placka.
Przestrzenie między kulkami należy docisnąć palcami aby ciasto się skleiło.
Następnie kroimy nożem tak aby nadzienie znajdowało się po środku pierożka.
Po przekrojeniu widelcem przyciskamy jeszcze brzegi każdego pierożka.
Pierożki rozkładamy na wysypanej mąką stolnicy, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
Pierożki gotujemy następnie w osolonej wodzi ok. 10 minut od wypłynięcia.
W rondlu topimy masło i mieszamy ze śmietanką i chwilę gotujemy.
Śmietanką polewamy pierożki i posypujemy startym serem.
Smacznego.
2 komentarze
ale bym jadła!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł, narobiłaś mi teraz ochoty na takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.