Pierogi wszyscy lubią więc ulubione wkładki do nich robimy i pyszny obiad gotowy.
Kurki znalazłam sama w lesie a że takie pierwsze i nieduże to znakomicie nadawały się do farszu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wrzącej wody
- szczypta soli
Gdy ciasto przestygnie zagniatamy rękami.
Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Składniki farszu:
- 100 g małych kurek albo większe posiekać
- 50 g szpinaku
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 łyżka masła klarowanego
Kurki oczyścić i umyć.
Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć.
Kawałeczki kurczaka obsypujemy przyprawą do grilla i smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia a wówczas wrzucamy na patelnię kurki i dusimy do odparowania.
Wkładamy na patelnię szpinak posiekany i ponownie dusimy aż woda odparuje całkowicie.
Odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
Stolnicę i szklankę obsypujemy mąką aby ciasto nam się nie kleiło.
Każdy krążek napełniamy farszem i zlepiamy brzegi.
Ciasto które pozostało z wykrawania ponownie rozwałkowujemy i czynność powtarzamy.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i na wrzącą wrzucamy nasze pierogi.
Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów.
Podałam z ostrym sosem pomidorowym, pasował jak ulał - o nim już wkrótce.
Przepis dołączam do Akcji " Czas na szpinak 3!"
1 komentarze
ulala, smacznie!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.