Jest tak lekki że nie wiadomo kiedy i znika z talerzyków.
Zapraszam na piankę truskawkową z biszkoptami mojito oraz poziomkową galaretką.
Zapewniam że jest pyszna.
Pianka truskawkowa.
Składniki: tortownica 20 cm
Pomysł własny.
Składniki: tortownica 20 cm
- 1 galaretka mojito
- 1 galaretka poziomkowa
- okrągłe małe biszkopty
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki 36 %
- 150 g pianek marshmallow
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki musu z truskawek
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- małe truskawki do dekoracji
Przygotowanie pianki:
- Truskawki obieramy - te na mus - a te do dekoracji odstawiamy.
- Miksujemy na gładki mus.
- Galaretkę mojito rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
- Galaretkę poziomkowa rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
- Tortownicę wykładamy folia spożywczą.
- Na dnie układamy małe biszkopciki i zalewamy powoli tężejącą galaretką mojito.
- Wkładamy do lodówki do stężenia.
- Do garnka wlewamy mleko i wkładamy pianki marshmallow.
- Podgrzewamy, mieszając ale nie dopuszczamy do zagotowania bo pianki tracą wówczas swoja żelującą moc.
- Po całkowitym rozpuszczeniu odlewamy ok. 1/3 szklanki i wsypujemy żelatynę a gdy napęcznieje wlewamy z powrotem do masy i odstawiamy do przestudzenia.
- Śmietankę ubijamy na gęsto ale nie sztywno.
- Do przestudzonej masy piankowej dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy a następnie dodajemy mus z truskawek.
- Mieszamy i wylewamy na biszkopty w mojito.
- Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu wylewamy na piankę galaretkę poziomkową i dekorujemy na środku małymi truskawkami.
- Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
- Najlepiej na całą noc.
Pomysł własny.
3 komentarze
Ciasto idealne na upały, szkoda tylko że tych upałów nie ma
OdpowiedzUsuńRzeczywiście pianka! Wygląda zjawiskowo! Leciutko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
super blog zapraszam na mojego http://blog-szalonejilony.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.