Jednym z nich jest pęczotto czyli risotto tylko z pęczaku.
Nazwy potrawy są różne bo może być kaszotto, pęczotto albo orzotto.
Jak zwał tak zwał danie jest przepyszne i warte wypróbowania, poza tym pamiętajmy że kasza to najzdrowsze ziarno świata.
Zatem do dzieła.
Składniki:
- 100 g grzybów suszonych - miałam podgrzybki
- 80 g sera pleśniowego z czosnkiem
- 80 g sera cheddar z czerwoną i zielona papryką - ser ostry
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 2 szklanki suchego pęczaku
- 1-1,5 litra bulionu grzybowego
- olej słonecznikowy do smażenia
Następnego dnia w tej samej wodzie, lekko osolonej je ugotować - ok. 15 minut.
Odcedzić grzyby, bulion zachować, będzie potrzebny do dolewania do kaszy.
Na jednej patelni zeszklić na łyżce oleju posiekaną cebulę a następnie dodać na patelnię pokrojone grzyby.
Smażyć chwilę, doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz wsypać posiekany rozmaryn.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Wsypujemy kaszę i smażymy aż pęczak będzie szklisty.
Na palniku obok najlepiej utrzymywać we wrzeniu bulion grzybowy.
Gdy kasza będzie szklista dolewamy 2 spore łyżki wazowe bulionu - uwaga będzie bardzo wrzało - i mieszając czekamy aż kasza wchłonie bulion.
Postępujemy tak do momentu aż kasza będzie al'dente i nie wchłonie już bulionu - trwa to ok. 20-30 minut.
Pamiętajmy cały czas mieszać aby się nie przypaliła i wchłaniała bulion.
Gdy kasza będzie gotowa dodajemy zawartość patelni z grzybami.
Mieszamy a na końcu dodajemy pokrojone w kawałki oba sery.
Mieszamy aby sery się rozpuściły i ładnie oblepiły ziarna kaszy.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.