Teraz zapach jest mniej ostry i słodki.
Tegoroczną konfiturę pasteryzowałam aby mogła chwilę dłużej postać w piwnicy, w co oczywiście wątpię ale zawsze.
Zapraszam na pyszną i aromatyczną konfiturę z akacji.
Składniki:
- 190 g płatków akacji
- garść płatków dzikiej róży
- 500 g cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Z kwiatków akacji wyskubać same płatki, umyć je i osuszyć, dodać do nich płatki róży również umyte i osuszone.
Płatki umieścić w metalowym garnku, dodać do nich cukier i ucierać pałką tak długo aż będą całkowicie połączone z cukrem.
Dodajemy wtedy kwasek i jeszcze ucieramy.
Gotową surówkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania.
Smacznego.
2 komentarze
Bardzo fajny przepis napewno w tym wykorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, jest tego wart.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.