Pomysł podjęłam po obejrzeniu odcinka "Maja w ogrodzie" [ klik ].
Oczywiście z kwiatami bzu jest już kiepsko ale równie dobrze zamknąć można zapach różany w konfiturze.
Zapraszam na pyszną konfiturę.
Składniki:
- 250 ml śmietanki 36 %
- 2 łyżki miodu
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego
- 1 łyżka masła
- garść kwiatów bzu lilaka
W drugim garnku umieszczamy połamaną czekoladę którą zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy aby czekolada się rozpuściła.
Teraz dodajemy do masy syrop z bzu , mieszamy i dodajemy masło aby konfitura miała bardziej kremowa konsystencję.
Wstawiamy garnek do lodówki na 30 minut.
Potem dodajemy malutkie kwiaty bzu lilaka i przelewamy do słoików.
Na wierzchu każdego słoika wkładamy kilka kwiatków bzu.
Pamiętajcie że można również wykorzystać płatki róż.
Konfiturę można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni.
Smacznego.
12 komentarze
Z pewnością jest bardzo aromatyczna! :) Doceniam, gdy ktoś robi konfitury, dżemy itp. samodzielnie, mimo tego, ile stoi ich na półkach w sklepie.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Och, to musi smakować po prostu niebiańsko :) Zapisuję przepis, do koniecznego zrobienia!
OdpowiedzUsuńto już nie konfitura, to już musi być mityczna ambrozja
OdpowiedzUsuńsuper ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńNigdy nie przypuszczałam że bzy można wykorzystać w kuchni:)))ciągle czymś zaskakujesz:)))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKonfitura z białej czekolady - wow, super pomysł! I aromat bzu, zapowiada się świetnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWitaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Łał, coś niesamowitego... Musiała pachnieć obłędnie!
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę i myślę... Czy jak by nie dodać masła, to czy postałoby to dłużej...?
OdpowiedzUsuńPopróbuj, ja nie robiłam bez masła, ale myśle z ei tak dlugo nie postoi bo zostanie zjedzona hi hi.
UsuńTo na pewno :)
UsuńAczkolwiek, tak sobie to przemyślałam, i stwierdziłam że i tak ma śmietanę, więc by nie postało.
Tu masz calkowita rację, spróbuj po mojemu, potem możesz eksperymentować i napisz jak wyszło.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.