niedziela, 9 czerwca 2013

Konfitura z białej czekolady i kwiatów bzu lilaka

Bez lilak - pachnie obłędnie i aby zachować ten zapach zamkniemy go w pysznej konfiturze.
Pomysł podjęłam po obejrzeniu odcinka "Maja w ogrodzie" [ klik ].
Oczywiście z kwiatami bzu jest już kiepsko ale równie dobrze  zamknąć można zapach różany w konfiturze.
Zapraszam na pyszną konfiturę.

                       Składniki:
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu z kwiatów bzu czarnego
  • 1 łyżka masła
  • garść kwiatów bzu lilaka
 Do garnka wlewamy śmietankę i należy ją zagotować a nastepnie dodać miód.
W drugim garnku umieszczamy połamaną czekoladę którą zalewamy gorącą śmietanką i mieszamy aby czekolada się rozpuściła.
Teraz dodajemy do masy syrop z bzu , mieszamy i dodajemy masło aby konfitura miała bardziej kremowa konsystencję.
Wstawiamy garnek do lodówki na 30 minut.
Potem dodajemy malutkie kwiaty bzu lilaka i przelewamy do słoików.
Na wierzchu każdego słoika wkładamy kilka kwiatków bzu.
Pamiętajcie że można również wykorzystać płatki róż.
 Konfiturę można przechowywać w lodówce ok. 3 tygodni.
Smacznego.

12 komentarze

  1. Z pewnością jest bardzo aromatyczna! :) Doceniam, gdy ktoś robi konfitury, dżemy itp. samodzielnie, mimo tego, ile stoi ich na półkach w sklepie.
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, to musi smakować po prostu niebiańsko :) Zapisuję przepis, do koniecznego zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. to już nie konfitura, to już musi być mityczna ambrozja

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie przypuszczałam że bzy można wykorzystać w kuchni:)))ciągle czymś zaskakujesz:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Konfitura z białej czekolady - wow, super pomysł! I aromat bzu, zapowiada się świetnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj:) nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, więcej inf na moim blogu www.megs-88.blogspot.com
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, coś niesamowitego... Musiała pachnieć obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak sobie myślę i myślę... Czy jak by nie dodać masła, to czy postałoby to dłużej...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popróbuj, ja nie robiłam bez masła, ale myśle z ei tak dlugo nie postoi bo zostanie zjedzona hi hi.

      Usuń
    2. To na pewno :)
      Aczkolwiek, tak sobie to przemyślałam, i stwierdziłam że i tak ma śmietanę, więc by nie postało.

      Usuń
    3. Tu masz calkowita rację, spróbuj po mojemu, potem możesz eksperymentować i napisz jak wyszło.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger